Cultuur en historie

Goed vertegenwoordigd in de Ardennen

Kom genieten in de Ardennen...
+ -
+ -

Historie en cultuur

Cultuur en historie in de Ardennen? Daar is er zat van! De cultuurliefhebber vindt zeker tal van leuke activiteiten in de omgeving van Stavelot. Historisch gezien zijn er bij ons in de omgeving tal van bijzondere plekken te vinden.

Er zijn plekken waar het leuke verleden (kastelen, ridders en jonkvrouwen) herdacht wordt. Maar helaas ook plekken waar we stilstaan bij het minder leuke verleden (zoals de oorlogen…).

Toch op zoek naar wat anders?

Vragen? Wij helpen je natuurlijk graag, neem dan even contact op.

Om nooit te vergeten Het oorlogsverleden van de Ardennen

De Ardennen hebben – helaas, want leuk is het niet – een uitgebreid oorlogsverleden. Omdat we nooit mogen vergeten wat er gebeurd is en de beste lessen uit het verleden getrokken kunnen worden, zijn er in de buurt enkele ontzettend boeiende musea die je daar alles over kunnen vertellen.

  • Baugnez 44: ontdek hier meer over het Ardennenoffensief en in het bijzonder het “Malmedy Massacre”.
  • December 44: veel informatie over het Ardennenoffensief en een mooie tank.

Uiteraard De abdij van Stavelot

De allerbekendste trekpleister (qua cultuur) van Stavelot is toch wel met grote voorsprong de Abdij van Stavelot, gesticht in 648 door Remaclus. Van het kloostercomplex dat ooit zo imposant was, blijven er momenteel helaas nog maar enkele (nog steeds imposante) gebouwen over.

Maar, deze huisvesten nu wel – samen met het toerisme-bureau – drie hele toffe musea: het historisch museum van het Abdijvorstendom Stavelot-Malmedy, het museum van het Circuit Spa-Francorchamps en het Guillaume Apollinaire museum. Alle drie zeker de moeite waard om eens te bezoeken!

Naar de site van de abdij

Voor de ridders en prinsessen Slot Reinhardstein

Slot Reinhardstein – gebouwd in 1354 – is één van de oudste kastelen in België. Daarna, in 1812 verkocht de toenmalige eigenaar (de graaf van Metternich) het kasteel aan een sloper die van de middeleeuwse glorie een ruïne maakte.

In 1966 ontdekte professor Jean Overloop dit verval en besloot er – samen met veel vakmensen en vrijwilligers – zijn levenswerk van te maken: het opnieuw opbouwen van het prachtige Slot Reinhardstein.

Het kasteel wordt nu in stand gehouden door betalende bezoekers, muziekuitvoeringen en andere evenementen.

Meer over het slot

Beschermd wereld-erfgoed Waalse mijnen

UNESCO heeft 4 Waalse mijnbouwlocaties uitgeroepen tot beschermd wereld-erfgoed. Dat het dus een bezoek waard is, spreekt voor zich. Momenteel gaat het om 4 Waalse mijnen:

Dit zijn alle vier goed bewaarde steenkoolmijnen, de stille getuigen van onder- en bovengrondse ontginning. Bovendien ook een schoolvoorbeeld van de industriële architectuur.

Wist je trouwens dat de laatste Waalse kolenmijn gesloten is in 1984.